Plompe lori’s: de functionele verleiding van alcohol

Stiekem weten we allemaal dat regelmatig alcoholgebruik eigenlijk helemaal niet gezond voor ons is. Toch geeft 80% van de volwassen Nederlanders aan het wel eens te drinken. Waarom eigenlijk? Hoe komt het dat het zo’n goed idee lijkt om een drank te nuttigen die een behoorlijk aantal nadelige effecten heeft op het functioneren van ons lichaam?

En ik hoor het je denken:  wat zijn in vredesnaam plompe lori’s en wat heeft dat hiermee te maken?!

Wees gerust, lees verder en ik leg het je allemaal uit.

De verleiding

In zuidoost Azië staan plompe lori’s bekend als de grote drankorgels van het regenwoud. Deze kleine aapachtige zoogdieren kunnen met gemak meer alcohol verdragen dan de ons welbekende familieleden of vrienden die net dat ene glaasje te veel op hebben tijdens een bruiloft of verjaardag. De plompe lori laat zich lokken door de dranklucht van alcoholhoudende nectar in de bloemen van palmsoorten. Deze aantrekkingskracht heeft tot gevolg dat via het aapje bestuiving van de palm plaatsvindt. Hiermee menen Duitse onderzoekers een functie gevonden te hebben voor ook de menselijke aantrekkingskracht tot alcohol. Deze zit mogelijk al vele jaren in onze biologische familie om stuifmeel te verspreiden.

Het afbreukrisico

Tegenwoordig werkt dat toch echt wel anders bij de moderne mens. Uiteraard kan ook in ons geval alcohol in meer en (meestal) mindere mate bevruchting tot gevolg hebben. Daarbij durf ik wel te betwijfelen of de alcohollucht in deze situaties eenzelfde lokkende werking heeft.  Als mens zijn we minder effectief geworden in het afbreken van alcohol dan onze biologische voorouders. Verschillende ‘zuipende’ aapachtigen zijn hier tot op de dag van vandaag wel goed in gebleven.

Wie een zwalkende polonaise van plompe lori’s wil aanschouwen heeft dus pech!

In tegenstelling tot onze leefomgeving bestaat er in de jungle geen openbaar dronkenschap. Bij ons is dat anders. Met elk beetje alcohol dat wij nuttigen nemen controlerende functies in ons lichaam af. Het wordt steeds lastiger om je evenwicht te bewaren, woorden duidelijk uit te spreken, goed te zien, helder na te denken en snel te reageren. Wat dat betreft blijft het raar dat wij zo gek zijn op een stof die deze effecten op ons lichaam heeft.

 Althans, dat zijn effecten die horen bij het teveel nuttigen van alcohol. Effecten die horen bij het nuttigen van meer alcohol dan onze voorouders in staat waren om uit natuurlijke bronnen te verzamelen.

Af en toe 1 tot 2 glazen kan prima. Maar pas op dat je je stuifmeel niet verschiet!

Uiteraard spelen veel meer (bio)logische processen een rol bij het nuttigen van alcohol. Zo ook de werking van ons zoogdierenbrein. Maar daarover later meer…..!

Ik wens je veel gezondheid.

Matthijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s