Progressie boven perfectie

Heb jij plannen om met iets te starten maar komt het er niet van?

Het is ergens begin oktober 2020 als ik met mijn broer bel. Ik sta op het punt om een website op te tuigen die gericht is op leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. Ook hebben we het over een eventueel project dat we samen starten. De perfectionist in mij ziet behoorlijk wat onvolkomenheden en verbeterpunten die toch echt opgelost moeten worden voordat ik mijn gedachtengoed de wereld in slinger of voordat ik met zo’n project start. Want ja, ik wil toch wel dat mijn gedachtengoed stilistisch verantwoord op het wereldwijde web te aanschouwen is. En voor zo’n project wil ik toch echt wel meteen dé expert zijn die voor alles een oplossing heeft.

Stel je toch eens voor dat ik het niet goed doe!

Kwetsbaarheid

Commentaar op zo’n site of project is commentaar op mij. Althans, zo voelt het. Nog sterker, het voelt alsof ik met de billen bloot aan het dansen ben. Ik in mijn element en de toeschouwers vermaken zich omdat ik het wel vol passie doe. Dan blijkt ook nog eens dat iedereen behalve ikzelf doorheeft dat er een klodder mayonaise op mijn lip hangt. Verlegenheid alom. Oké, nu draaf ik een beetje door.

Uiteindelijk is het wel oprecht de kwetsbaarheid die het enorm spannend maakt. De kwetsbaarheid wanneer je je open stelt. Wanneer je laat zien waar je voor staat. Wanneer je dat ook nog eens vol passie en met de beste bedoelingen doet. Mijn strategie op dat moment: maak het nagenoeg perfect, dan ben je ook niet kwetsbaar. Super goed idee. Het werkt alleen niet in de praktijk. Want wanneer is het goed genoeg?  

De knop om!

Zelf had ik het ook tegen anderen kunnen zeggen. Ik zeg het zelfs tegen anderen! Mijn broer heeft volkomen gelijk.

Start gewoon. Heb vertrouwen. Progressie is beter dan perfectie.

 Ik wist het meteen. De woorden zijn raak. Een knop gaat om. Dan maar meteen de spreekwoordelijke koe bij de hoorns vatten!

Op 15 oktober 2020 staat het eerste artikel ‘Waarheid als een koe’ live op MATTHIJSVANDENBERG.COM. Ik vind het enorm spannend. Tegelijkertijd besef ik mij dat de kans vrij klein is dat ineens heel Nederland op magische wijze de weg naar mijn site weet te vinden. Met die bescheiden gedachte kom ik weer tot rust. Trots neemt de overhand.

Het resultaat

Na amper een maand wordt de site alleen al op 5 november welgeteld 268 keer bekeken. Huh, wat is dit? Gek genoeg maak ik mij er niet druk om. Of het nu Russische spambots zijn of echte mensen. Kwalitatief gezien kan de site alleen maar beter worden.

Ondertussen heb ik in 5 maanden tijd:

– 13 berichten, verhalen of artikelen geplaatst;

– 5 nieuwsbrieven verzonden naar tientallen abonnees (bij interesse, meld je hier aan);

– in vele kleine stappen de site getransformeerd van een soort ‘Hyves-pagina’ naar stilistisch verantwoord.

Uiteindelijk heb ik na die 5 maanden vooral vertrouwen.

Vertrouwen in progressie boven perfectie!

Start met kleine stappen

Heb jij plannen om met iets te starten maar komt het er niet van?

1: Droom groot. Start klein.

2: Maak een lijst.

3: Kies 1 ding uit.

4: Bepaal de allereerste kleine stap.

5: Zorg dat deze stap (bijna) geen moeite kost.

6: Ga ervoor!

Veel plezier,

Matthijs

PS: dat project waar ik het over had… Die gaat er ook komen! Het kan alleen nog wel even duren gezien de huidige situatie en het feit dat ik nog een langdurige reis op de planning heb staan. Later meer hierover….  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s