Slapend gezond!?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar het is toch echt bewezen dat een goede nachtrust bijdraagt aan een gezond gewicht.

Ghreline en leptine zijn de hormonale gezusters die jouw eetlust tot een nachtmerrie of droom maken. Het is vaak onderbelicht of zelfs onbekend dat slaap jouw gedrag en keuzes rondom voeding enorm beïnvloedt.  

De hormonale gezusters: nachtmerrie of droom?

Tijdens onze slaap zijn er allerlei processen actief die ons lichaam repareren, biologische klokken afstemmen, herinneringen wegschrijven en de chemische balans herstellen. Zo wordt ook onze hormoonhuishouding hersteld. Althans, bij voldoende herstellende slaap. Wanneer je onvoldoende herstellende slaapt krijgt, raakt je hormoonhuishouding uit balans. Wanneer dit nacht na nacht blijft herhalen neemt de disbalans toe.

Ghreline is het hormoon dat jouw lichaam aangeeft dat je meer energie nodig hebt. Hierdoor krijg je trek. Bij onvoldoende herstellende slaap maakt je lichaam hier meer van aan. Zo’n 5% per elk uur slaap minder dan 8.

Leptine is het hormoon dat jouw lichaam aangeeft dat je voldoende voeding hebt. Hierdoor voel je je verzadigd. Bij onvoldoende herstellende slaap maakt je lichaam hier minder van aan. Zo’n 5% per elk uur slaap minder dan 8.

Ofwel, bij onvoldoende herstellende slaap krijg je meer trek in eten. Simpelweg door de disbalans in ghreline en leptine. Slaap je structureel minder dan 5 uur? Dan heb je 1,5 keer zoveel kans op overgewicht.

Dat is dan ook de verklaring voor de bekende vette hap na een lange nacht stappen. Doordat je niet slaapt, stijgt je leptine onvoldoende terwijl ghreline lekker mee opgaat in de feeststemming. Lang leve de trekmuur.

Andersom heb je dus ook veel te winnen met een goede nachtrust! Hiermee houd je zowel je lichaam als eetlust in balans.

Maak het jezelf makkelijk. Ga lekker slapen.

Ik wens je een goede nachtrust.

Weltrusten,

Matthijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s